Mango lassi


Tradycyjny napój indyjski. Jest orzeźwiający, kremowy i owocowy. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, mango i wody. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Powinien być dość gęsty, ale taki, żeby dało się go pić przez słomkę.
Idealny na upały. Pasuje również do ostrych potraw. Gasi pragnienie i łagodzi ostrość potraw.
Składniki na 2 duże porcje:
- 1 duże, dojrzałe mango (waga bez skóry i pestki ok. 250- 300g)
- 250ml gęstego jogurtu naturalnego (schłodzonego)
- 100ml zimnej wody
- szczypta kardamonu
- ewentualnie do posłodzenia: cukier, miód, syrop z agawy, klonowy, ryżowy, ksylitol lub erytrytol
Sposób przygotowania:
- Mango umyć, osuszyć, obrać ze skóry i oddzielić od pestki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, wodę i kardamon. Zmiksować blenderem na gładką masę. (W Thermomix miksować 40s./ obr. 10).
- Sprawdzić smak. Jeśli nie jest wystarczająco słodkie, posłodzić i ponownie zmiksować.
- Przed podaniem można jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce.
- Przelać do wysokich szklanek i podawać ze słomką.
![]() |
Kuchnia: |
Indyjska |
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.