Tradycyjny napój indyjski. Jest orzeźwiający, kremowy i owocowy. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, mango i wody. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Powinien być dość gęsty, ale taki, żeby dało się go pić przez słomkę.
Idealny na upały. Pasuje również do ostrych potraw. Gasi pragnienie i łagodzi ostrość potraw.
Składniki na 2 duże porcje:
1 duże, dojrzałe mango (waga bez skóry i pestki ok. 250- 300g)
250ml gęstego jogurtu naturalnego (schłodzonego)
100ml zimnej wody
szczypta kardamonu
ewentualnie do posłodzenia: cukier, miód, syrop z agawy, klonowy, ryżowy, ksylitol lub erytrytol
Sposób przygotowania:
Mango umyć, osuszyć, obrać ze skóry i oddzielić od pestki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, wodę i kardamon. Zmiksować blenderem na gładką masę. (W Thermomix miksować 40s./ obr. 10).
Sprawdzić smak. Jeśli nie jest wystarczająco słodkie, posłodzić i ponownie zmiksować.
Przed podaniem można jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce.