Buraki z jabłkiem i cebulą


Buraki na zimno z jabłkiem i cebulą podaje się jako dodatek do obiadu. Pasuje on do ziemniaków, klusek, wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać buraki ugotowane lub upieczone w piekarniku. Ja polecam szczególnie pieczone. Są bardziej aromatyczne i pełne witamin. W szybkiej wersji można sięgnąć również po gotowe, kupne, próżniowo zapakowane.
Składniki na ok. 6 porcji:
- ok. 500g buraków (ugotowanych lub upieczonych, waga po obraniu)
- 1 jabłko
- ½ średniej wielkości cebuli
- sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu (np. balsamicznego lub winnego)
- sól, pieprz
- ok. ½ łyżeczki cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Sposób przygotowania:
- Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarte o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i poszatkować drobno.
- W misce wymieszać buraki z jabłkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny (lub ocet), oliwę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem ok. 30 minut.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.