Cukinia i bakłażan w jajku

2 Komentarzy
Cukinia i bakłażan w jajku

Plastry cukinii i bakłażana obtoczone w jajku i usmażone na oleju. Mogą stanowić przekąskę lub dodatek na ciepło do dania głównego. Szczególnie polecam tak przygotowane warzywa osobom będącym na diecie low carb.

Składniki:

  • cukinia
  • bakłażan
  • jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wszerz na plasterki o grubości ok. 5- 7 mm. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć pieprzem.
  2. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w plasterki o grubości ok. 5 mm. Plasterki oprószyć solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowane warzywa obtaczać w rozkłóconym jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Cukinia i bakłażan w jajku
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.