Cukinia i bakłażan w jajku


Plastry cukinii i bakłażana obtoczone w jajku i usmażone na oleju. Mogą stanowić przekąskę lub dodatek na ciepło do dania głównego. Szczególnie polecam tak przygotowane warzywa osobom będącym na diecie low carb.
Składniki:
- cukinia
- bakłażan
- jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wszerz na plasterki o grubości ok. 5- 7 mm. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć pieprzem.
- Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w plasterki o grubości ok. 5 mm. Plasterki oprószyć solą i pieprzem.
- Tak przygotowane warzywa obtaczać w rozkłóconym jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.