Surówka z młodej kapusty z suszonymi śliwkami

Surówka do obiadu z młodej, białej kapusty z dodatkiem jabłka i suszonych śliwek. Jest łagodna i lekko słodka. Można podawać ją również do mięsa z grilla.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • ½ niedużej główki młodej, białej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 70g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 jabłko
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować drobno. Posolić łyżeczką soli, przykryć i pozostawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła.
  2. W tym czasie umyć suszone śliwki i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Do kapusty dodać cebulę, śliwki, jabłko i szczypiorek. Doprawić octem, oliwą i pieprzem.
  6. Surówkę schłodzić przez ok. 30 minut przed podaniem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Surówka z młodej kapusty z suszonymi śliwkami