Surówka z młodej kapusty z suszonymi śliwkami


Surówka do obiadu z młodej, białej kapusty z dodatkiem jabłka i suszonych śliwek. Jest łagodna i lekko słodka. Można podawać ją również do mięsa z grilla.
Składniki na ok. 8 porcji:
- ½ niedużej główki młodej, białej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- 70g suszonych śliwek bez pestek
- 1 jabłko
- ½ cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
- 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować drobno. Posolić łyżeczką soli, przykryć i pozostawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła.
- W tym czasie umyć suszone śliwki i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do kapusty dodać cebulę, śliwki, jabłko i szczypiorek. Doprawić octem, oliwą i pieprzem.
- Surówkę schłodzić przez ok. 30 minut przed podaniem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.