Ziemniaki Hasselback

Ponacinane i zapieczone ziemniaki w piekarniku na sposób szwedzki nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale również smakują wybornie. Są bardzo smaczne – mają w sobie coś z chrupiących frytek i łagodnego, pieczonego ziemniaka.

Polecam przygotować w ten sposób szczególnie ziemniaki młode. Powinny one mieć podobną wielkość, aby upiekły się w równym czasie. Chcąc wykorzystać stare ziemniaki należy je wcześniej obrać ze skórki. Są smaczne same, ale mogą stanowić również dodatek do obiadu zastępując klasyczne ziemniaki.

Można przygotować je na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Zamiast oleju można użyć masła ziołowego, czosnkowego, ziemniaki można oprószyć ziołami, powtykać między paseczki cebulę pokrojoną w piórka, kawałki boczku, sera żółtego. Kombinacji jest wiele. Poniżej prezentuję najbardziej klasyczną.

Składniki:

  • młode ziemniaki (najlepiej o podobnej wielkości)
  • sól (użyłam gruboziarnistej, morskiej)
  • papryka w proszku
  • olej np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć ściereczką.
  2. Każdy ziemniak z osobna ponacinać w cienkie paseczki o grubości ok. 3mm uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. (Dla ułatwienia można położyć ziemniaka na łyżce drewnianej. Brzegi łyżki zatrzymają nóż podczas krojenia. Jednak na zwykłej desce krojenie idzie również sprawnie).
  3. Rozchylając ziemniaka posmarować wszystkie paseczki olejem, używając do tego celu pędzelka.
  4. Ziemniaki układać na blasze posmarowanej cienko olejem. Posypać z góry solą i papryką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż po wbiciu widelca, czy końcówki noża ziemniaki będą miękkie.
 

Kuchnia:

Szwedzka

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ziemniaki Hasselback Ziemniaki Hasselback