Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Klasyczne połączenie fasolki z bułką tartą. Fasolkę należy podawać na ciepło. Można serwować ją jako dodatek do drugiego dania zamiast sałatki lub ziemniaków. Można jeść ją również jako samodzielne danie.

Składniki na 4 porcje (jako dodatek do obiadu):

  • 500g fasolki szparagowej
  • 50g masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 15- 20 minut. Czas może się różnić w zależności, czy mamy młodą czy starszą fasolkę. Młoda gotuje się szybciej).
  2. Ugotowaną fasolkę odcedzić.
  3. Na patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą i smażyć do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Dodać szczyptę soli i fasolkę. Wymieszać, aby fasolka obtoczyła się w bułce.
  4. Podawać od razu.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zocha · 4 lat temu
    Bułkę tartą rumieni się na suchej patelni i dopiero dodaje się masło albo olej .Jak można na spalone wysoką tempruturą masło wrzucać bułkę i dalej ją palić toż to sama trucizna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Masło należy roztopić. Ja nie palę masła. Nigdy nie roztapiam przy wysokiej temperaturze. Jeśli bardziej odpowiada Ci rumienienie najpierw bułki to proszę przy tym zostać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Swój Chłop · 3 lat temu
      otwórz swoją kosmetyczkę i zobacz ile tam masz "samej trucizny" durna babo
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gość · 2 lat temu
        Ale po co od razu "durna babo"? Czyż nie można było napisać bez tego wyzwiska? Nauczmy się nie obrażać innych
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 1 miesięcy temu
        Oba sposoby są poprawne. I jeśli potrafi się dobrze roztopić masło bez przypalenia go to wcale nie jest trucizna. Ja również zaczynam od masła, ale jeśli Pani nie potrafi, to proszę zostać przy swoim sposobie i nie obrażać innych. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    :) · 5 lat temu
    Super bardzo smaczna