Brukselka z piekarnika

Brukselka z piekarnika

Brukselka z piekarnika

Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej aromatyczna i chrupiąca niż gotowana w wodzie. Można podawać ją jako przekąskę, dodatek do obiadu lub np. zrobić z jej dodatkiem zapiekankę.

Składniki:

  • 1kg brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę oczyścić, ściągając zewnętrzne liście i obcinając końcówkę.
  2. Brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać solą i pieprzem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60 minut  w temperaturze 180°C, aż brukselka zmięknie. Podczas pieczenia należy przemieszać brukselkę od czasu do czasu.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Brukselka z piekarnika

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Ja dodaje jeszcze boczek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 9 lat temu
    Ja dodałem jeszcze czosnek i brukselka była miodzio,super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 10 lat temu
    Latwa w wykonaniy i wysmienita .
    Doskonaly przepis .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Agnes[/b] bez przykrycia i nie trzeba podlewać ją wodą. Należy ją przemieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypalała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 10 lat temu
    czy naczynie żaroodporne musi byc z przykryciem czy bez? i czy trzeba troszke podlac brukselke wodą?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Julio[/b] najpierw rozmrozić i nie trzeba już jej oczyszczać. Dalej jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 10 lat temu
    A co jesli mam mrozona brukselke ? ;)
    Ps. Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    HIT PYCHOTKA · 10 lat temu
    Piekłam brukselkę, w tej postaci jest przepyszna(a za gotowaną nie przepadam). Dodaję jeszcze przyprawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 10 lat temu
    Brukselki pieczonej jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować :) Ostatnio skusiłam się na jej smażenie i to był rewelacyjny pomysł ;)