Warzywa pieczone
- Szczegóły

Pieczone warzywa z piekarnika smakują wyśmienicie same, ale stanowią również idealny dodatek do mięsa, czy też ryby.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 ziemniaki
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki lub pasternak
- 1 papryka
- 1 młoda cukinia
- kawałek selera
Marynata:
- 150ml oliwy z oliwek
- skórka starta z pomarańczy
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki białego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta kolendry
Dodatkowo:
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, buraki, marchewki, pietruszki i seler obrać i umyć. Ziemniaki i buraki pokroić w łódki. Marchewki, pietruszki i seler pociąć na grube paski.
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w dość grube paski.
- Cukinię umyć i pokroić w grube paski. (Młodej cukinii nie obieramy).
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Warzywa przełożyć do miski, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą z góry i pozostawić na ok. 1 godz.
- Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy. Dodać gałązki rozmarynu. Piec ok. 1 godz. bez przykrycia w temperaturze 180°C. Przemieszać od czasu do czasu.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.