Pieczone warzywa z piekarnika smakują wyśmienicie same, ale stanowią również idealny dodatek do mięsa, czy też ryby.
Składniki na ok. 4 porcje:
4 ziemniaki
2 buraki
2 marchewki
2 pietruszki lub pasternak
1 papryka
1 młoda cukinia
kawałek selera
Marynata:
150ml oliwy z oliwek
skórka starta z pomarańczy
sok wyciśnięty z pomarańczy
2 łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki w proszku
½ łyżeczki białego pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli
szczypta kolendry
Dodatkowo:
2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, buraki, marchewki, pietruszki i seler obrać i umyć. Ziemniaki i buraki pokroić w łódki. Marchewki, pietruszki i seler pociąć na grube paski.
Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w dość grube paski.
Cukinię umyć i pokroić w grube paski. (Młodej cukinii nie obieramy).
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Warzywa przełożyć do miski, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą z góry i pozostawić na ok. 1 godz.
Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy. Dodać gałązki rozmarynu. Piec ok. 1 godz. bez przykrycia w temperaturze 180°C. Przemieszać od czasu do czasu.