Kalafior panierowany

kalafior panierowany

Zwykły, dość mdły kalafior ugotowany w wodzie nabierze wyrazistości, jeśli obtoczymy go w jajku i bułce tartej, a następnie usmażymy na złoty kolor. Taki kalafior pasuje jako dodatek do głównego dania. Można serwować go np. zamiast mięsa z ziemniakami i surówką. Można jeść go również samego, jako przekąskę, na zimno lub ciepło.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • sól
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na prawie miękko. (Kalafior po ugotowaniu nie może być bardzo miękki, ponieważ podczas panierowania będzie się rozpadał).
  2. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka rozkłócić. Każdą różyczkę kalafiora obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

kalafior panierowany

kalafior panierowany

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    greg · 1 lat temu
    Kalafior ogólnie jest lekki,czy go ugotujesz czy  upieczesz  ,jest taki samw karzdym wydaniu smakuje podobnie.Lecz gotowany ,podany z bułką tartą The best
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    Proste, dobre, niedrogie, swojskie:) Bardzo polecam jako sezonową przekąskę "imprezową" do lżejszych i mocniejszych trunków jak kto woli. Można podać z dipem lub/i do bułki tartej dorzucić ulubione przyprawy. Równie fajnie wychodzi cukinia przygotowywana w podobny sposób. Podobny, nie identyczny, bo jej nie trzeba, wręcz nie powinno się przed smażeniem gotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Do ziemniaków wolę kalafior w panierce niż kotleta. Zdecydowanie smaczniejszy i nie taki ciężki. Moja mama zawsze taki robiła. Polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martuś · 10 lat temu
    dosłowne niebo w ustach :) polecam w 100% bo jest pycha! za wiele roboty też przy tym nie ma. nie znam osoby, która nie uwielbiałaby go w takiej postaci :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka T. · 11 lat temu
    Uwielbiam takiego kalafiora !
    Twój blog jest fantastyczny. Podoba mi się, jak eksperymentujesz z tradycyjnymi daniami :) Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Ten kalafior jest przepyszny. Robię go dosyć często i zawsze znika w mgnieniu oka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 11 lat temu
    Wyglądają bardzo apetycznie na pewno zrobię,bo nigdy jeszcze takich nie jadłam :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcin · 11 lat temu
    kalafior w panierce jest bardzo pyszny i jest syty polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    Już mam ochotę na taki kalafior:) W najbliższym czasie będę go przyrządzać:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 11 lat temu
    Nigdy jeszcze nie robiłam kalafioru w panierce oj na pewno zrobię w najbliższym czasie
    Pozdrawiam