Kopytka

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga M. · 6 miesięcy temu
    Idealne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 1 lat temu
    Do niedawna robiłam kopytka z powyższego przepisu, teraz robię z przepisu córki, podaję:0,5  kg ziemniaków180 g.   mąki pszennej1 szt   jajko1  łyżeczka soli2 łyżki stołowe kaszy mannej  Czynności wykonywania takie jak podane w kuchni - domowej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmin · 1 lat temu
    Wyszły pyszne ale trochę za miękkie chociaż się nie rozpadają i trzymają kształt. Dobry przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Super przepis. Kopytka wyszły pyszne.😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Krzesińska · 2 lat temu
    A ja polecam dodać mąki ziemniaczanej, tak powiedzmy łyżkę stołowa na proporcje z przepisu. Ciasto robi się wtedy elastyczne, nie klei się przy krojeniu a i po ugotowaniu są śliczne i sprężyste. Robiąc tak, jak w przepisie masa jest lepka i rozwalają się przy gotowaniu, trzeba dodać o wiele więcej mąki pszennej, żeby to wyszło przyzwoicie. I polecam posolić odrobinę masę, a nie dopiero wodę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 2 lat temu
      Ja też dodaje maki ziemniaczanej i trochę więcej maki pszennej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 9 miesięcy temu
      Ja osobiscie wole takie jak w przepisie. Takie elastyczne kojarza mi sie smakiem ze sklepowymi i raczej tez z pyzami 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 2 lat temu
    To jest mój przepis na kopytka nr 1
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 2 lat temu
    no nie wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ??? · 3 lat temu
    Ja tu tylko po gotowanie ich ale i (ok)tak sa 𝚙𝚢𝚜𝚣𝚗𝚎:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 3 lat temu
    (clap)Pyszne. Choć ja zmieniłem trochę proporcje bo mialam ziemniaków więcej. Mąż mówi po co aż tyle A chodził i podjadał i zaraz zniknęły 😉 przepis super polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Czy zwykłe ziemniaki z marketu nadają się ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Super przepis , kopytka wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halinka · 3 lat temu
    Robiłam pierwszy raz z podwójnej porcji i wyszły. Super przepis polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Wyszły genialne!!! Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Pyszne , dziekuje .Chcialam zapytac na zdjeciu wyzej z czym sa podane ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    (penguin)Super przepis, kopytka pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Pyyychota :) Dziękuję za przepis. Moje dzieci (rok i 2,5) zjadły całą porcję! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiag · 3 lat temu
    To najlepsze kopytka, jakie robilam i jakie jadlam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    👍Kopytka wyszły przepyszne