Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.
Składniki na ok. 4 porcje:
trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
1 jajko
200g mąki pszennej + do podsypywania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodać mąkę i jajko.
Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.
Czas przygotowania:
około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
7 lat temu
Przepis idealny zawsze robię z podwójnej porcji dla naszej rodziny znikają mgnieniu oka na drugi dzień jeśli zostają podsmażamy na masełku i są pyszne i chrupiące
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
8 lat temu
Idealnie podany przepis:) nawet dla początkujących kucharzy jak ja. Zawarte wszystkie ważne, choć na pozór wydawac by się mogło, nieistotne wskazówki, dzięki którym kopytka wychodzą przepyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daga M.·
1 lat temu
Idealne :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina·
2 lat temu
Do niedawna robiłam kopytka z powyższego przepisu, teraz robię z przepisu córki, podaję:0,5 kg ziemniaków180 g. mąki pszennej1 szt jajko1 łyżeczka soli2 łyżki stołowe kaszy mannej Czynności wykonywania takie jak podane w kuchni - domowej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmin·
3 lat temu
Wyszły pyszne ale trochę za miękkie chociaż się nie rozpadają i trzymają kształt. Dobry przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
3 lat temu
Super przepis. Kopytka wyszły pyszne.😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta Krzesińska·
3 lat temu
A ja polecam dodać mąki ziemniaczanej, tak powiedzmy łyżkę stołowa na proporcje z przepisu. Ciasto robi się wtedy elastyczne, nie klei się przy krojeniu a i po ugotowaniu są śliczne i sprężyste. Robiąc tak, jak w przepisie masa jest lepka i rozwalają się przy gotowaniu, trzeba dodać o wiele więcej mąki pszennej, żeby to wyszło przyzwoicie. I polecam posolić odrobinę masę, a nie dopiero wodę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja ·
3 lat temu
Ja też dodaje maki ziemniaczanej i trochę więcej maki pszennej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Ja osobiscie wole takie jak w przepisie. Takie elastyczne kojarza mi sie smakiem ze sklepowymi i raczej tez z pyzami
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioleta·
4 lat temu
To jest mój przepis na kopytka nr 1
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
4 lat temu
no nie wyszło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
???·
4 lat temu
Ja tu tylko po gotowanie ich ale i (ok)tak sa 𝚙𝚢𝚜𝚣𝚗𝚎:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioleta·
4 lat temu
(clap)Pyszne. Choć ja zmieniłem trochę proporcje bo mialam ziemniaków więcej. Mąż mówi po co aż tyle A chodził i podjadał i zaraz zniknęły 😉 przepis super polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Czy zwykłe ziemniaki z marketu nadają się ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak. Szukaj ziemniaków najlepiej typu C, sypkie o dużej zawartości skrobi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
5 lat temu
Super przepis , kopytka wyszły pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halinka·
5 lat temu
Robiłam pierwszy raz z podwójnej porcji i wyszły. Super przepis polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
5 lat temu
Wyszły genialne!!! Dziękuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola ·
5 lat temu
Pyszne , dziekuje .Chcialam zapytac na zdjeciu wyzej z czym sa podane ??