Ziemniaki pieczone z rozmarynem


Ziemniaki z rozmarynem pieczone w piekarniku są bardzo smaczne i aromatyczne. Są super alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, a w dodatku nie wymagają dużo pracy.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu (2 długie gałązki)
- 5 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju np. rzepakowego)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać, następnie umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C, grzałka góra- dół.
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki rozłożyć w jednej warstwie tak, aby najlepiej nie stykały się ze sobą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy je przemieszać.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.