Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Ziemniaki z rozmarynem pieczone w piekarniku są bardzo smaczne i aromatyczne. Są super alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, a w dodatku nie wymagają dużo pracy.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu (2 długie gałązki)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju np. rzepakowego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać, następnie umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C, grzałka góra- dół.
  3. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki rozłożyć w jednej warstwie tak, aby najlepiej nie stykały się ze sobą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy je przemieszać.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Powiązane przepisy