Surówka dwudniowa


Surówka dwudniowa
Wspaniała surówka. Znakomity dodatek do obiadu. Nie jest skomplikowana, ale jej przygotowanie rozłożone jest na dwa dni. Gorąco polecam.
Składniki na ok. 10 porcji:
- 1 mała kapusta biała
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
- 100g słodkiej śmietany 30%
- 200g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
- 5 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej:
- Kapustę umyć i poszatkować na drobno.
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obrać i poszatkować.
- Kapustę, marchewki i cebulę włożyć do dużej miski.
- Sól, pieprz, cukier, ocet i sok z cytryny wymieszać. Sosem polać warzywa w misce, wymieszać i odstawić na co najmniej 24 godziny.
Na następny dzień:
- Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki poszatkować. Wymieszać ze śmietanami, jogurtem i majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Najlepiej odstawić sałatkę jeszcze na chwilę.
Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: 2 dni
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.