Surówka dwudniowa

7 Komentarzy
Surówka dwudniowa

Surówka dwudniowa

Wspaniała surówka. Znakomity dodatek do obiadu. Nie jest skomplikowana, ale jej przygotowanie rozłożone jest na dwa dni. Gorąco polecam.

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 1 mała kapusta biała
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
  • 100g słodkiej śmietany 30%
  • 200g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 5 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej:

  1. Kapustę umyć i poszatkować na drobno.
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebule obrać i poszatkować.
  4. Kapustę, marchewki i cebulę włożyć do dużej miski.
  5. Sól, pieprz, cukier, ocet i sok z cytryny wymieszać. Sosem polać warzywa w misce, wymieszać i odstawić na co najmniej 24 godziny.

Na następny dzień:

  1. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki poszatkować. Wymieszać ze śmietanami, jogurtem i majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Najlepiej odstawić sałatkę jeszcze na chwilę.

Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 2 dni

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Surówka dwudniowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Czy można dodać sam majonez ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga Lorek · 5 lat temu
    ciekawe czy mozna ją wsadzić w słoiki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosha · 10 lat temu
    REWELKA!!!!!!!!!!!! :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    Przepyszna, goście byli zachwyceni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 10 lat temu
    dodajcie łyżeczkę tartego chrzanu, rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Pani strona jest jedna z moich ulubionych stron kulinarnych :)
    Surówka jest świetna, zdecydowanie polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 12 lat temu
    Witam !!!
    Znowu skorzystalam z Twojego przepisu .
    Surowka wyszla wspaniala .
    Polecam goraco !!!
    Dziekuje