Wspaniała surówka. Znakomity dodatek do obiadu. Nie jest skomplikowana, ale jej przygotowanie rozłożone jest na dwa dni. Gorąco polecam.
Składniki na ok. 10 porcji:
1 mała kapusta biała
2 marchewki
2 cebule
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
200g gęstej, kwaśnej śmietany ok. 10- 18%
100g słodkiej śmietany 30%
200g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
5 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej:
Kapustę umyć i poszatkować na drobno.
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebule obrać i poszatkować.
Kapustę, marchewki i cebulę włożyć do dużej miski.
Sól, pieprz, cukier, ocet i sok z cytryny wymieszać. Sosem polać warzywa w misce, wymieszać i odstawić na co najmniej 24 godziny.
Na następny dzień:
Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki poszatkować. Wymieszać ze śmietanami, jogurtem i majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Najlepiej odstawić sałatkę jeszcze na chwilę.