Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
- Główny składnik: Warzywa
- Na ciepło lub zimno: Na zimno
- Składniki warzywne: Papryka
- Przyprawy: Orzechy
- Dominujący smak: Neutralny
- Pora dnia: Śniadanie, Kolacja
- Okazja: Na grilla i ognisko
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez laktozy, Bez mięsa, Wegańskie, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe, Keto, Zdrowe
- Sposób przyrządzania: Thermomix, Piekarnik, Blender
- Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej


Pasta z czerwonej, pieczonej papryki i prażonych orzechów włoskich. Smaczny dodatek do świeżego pieczywa lub jako dip do warzyw lub pieczonego mięsa.
Składniki na ok. 350 ml pasty:
- 3 papryki czerwone
- 100 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Papryki przekroić na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka ściemnieje i popęka.
- Gorące papryki przełożyć od razu do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na ok. 15 minut. Następnie obrać ze skórki, odciąć przypieczone miejsca i pokroić na kawałki.
- Połówki orzechów podprażyć ok. 5 minut na suchej patelni, poruszając patelnią od czasu do czasu, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Papryki, orzechy, czosnek, sól, pieprz i słodką paprykę w proszku zmiksować blenderem lub w malakserze na w miarę gładką masę. Ewentualnie doprawić do smaku.
- Można przechowywać do ok. 3 dni w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 350 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!