Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Pasta z czerwonej, pieczonej papryki i prażonych orzechów włoskich. Smaczny dodatek do świeżego pieczywa lub jako dip do warzyw lub pieczonego mięsa.

Składniki na ok. 350 ml pasty:

  • 3 papryki czerwone
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekroić na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka ściemnieje i popęka.
  2. Gorące papryki przełożyć od razu do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na ok. 15 minut. Następnie obrać ze skórki, odciąć przypieczone miejsca i pokroić na kawałki.
  3. Połówki orzechów podprażyć ok. 5 minut na suchej patelni, poruszając patelnią od czasu do czasu, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Papryki, orzechy, czosnek, sól, pieprz i słodką paprykę w proszku zmiksować blenderem lub w malakserze na w miarę gładką masę. Ewentualnie doprawić do smaku.
  6. Można przechowywać do ok. 3 dni w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 350 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich