Hummus z bobu

Pasta z bobu z dodatkiem sezamowej pasty tahini, czosnku, soku z cytryny i oliwy. Godny polecenia przepis dla fanów bobu, którzy szukają dla niego różnego zastosowania. To alternatywa dla klasycznego hummusu z ciecierzycy. Pastę można wykorzystać jako smarowidło do chleba lub dip do warzyw.

Składniki na ok. 400 ml:

  • 500 g bobu
  • 3 płaskie łyżki jasnej* pasty sezamowej tahini, kupnej lub z przepisu: "Pasta Tahini"
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 2- 4 łyżek zimnej wody
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości według przepisu: "Jak ugotować bób".
  2. Ugotowany bób zahartować, przelewając zimną wodą i obrać.
  3. Do wysokiej miski lub malaksera przełożyć obrany bób (można zostawić kilka sztuk do dekoracji), dodać oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmiksować blenderem lub w malakserze. Podczas miksowania dodawać stopniowo zimną wodę, do otrzymania gładkiej, kremowej pasty. Dodać sól i pieprz do smaku.
  4. Pastę przełożyć do miseczki, skropić odrobiną oliwy, przykryć kawałkiem folii spożywczej i najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
  5. Można przechowywać do ok. 5 dni w lodówce.

Uwaga:

* Najlepsza będzie tutaj jasna pasta sezamowa, czyli z łuskanego sezamu. Z niełuskanego jest bardziej gorzka, ciemniejsza i pasta też wyjdzie gorzkawa.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 400 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Hummus z bobu/div>