Pasta z fety i suszonych pomidorów

Szybka, prosta i smaczna pasta do chleba lub dip do warzyw. Składa się z sera feta, aromatycznych pomidorów suszonych, oliwek i świeżej bazylii. Dodatek serka kremowego sprawia, że jest delikatniejsza i bardziej kremowa.

Składniki na ok. 370 g:

  • 200 g sera feta (waga samego sera bez zalewy)
  • 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
  • 5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie
  • 1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g serka kremowego typu Philadelphia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię, koncentrat pomidorowy i serek kremowy zmiksować w malakserze lub blenderze. (Nie trzeba na gładką masę. Mogą zostać kawałki).
  2. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz zmiksować. (Dodaję ok. 3 łyżek). Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. (Z solą ostrożnie. Feta jest już słona).
  3. Pastę można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 370 g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pasta z fety i suszonych pomidorów