Pasta z fety i suszonych pomidorów


Szybka, prosta i smaczna pasta do chleba lub dip do warzyw. Składa się z sera feta, aromatycznych pomidorów suszonych, oliwek i świeżej bazylii. Dodatek serka kremowego sprawia, że jest delikatniejsza i bardziej kremowa.
Składniki na ok. 370 g:
- 200 g sera feta (waga samego sera bez zalewy)
- 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- 5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie
- 1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię, koncentrat pomidorowy i serek kremowy zmiksować w malakserze lub blenderze. (Nie trzeba na gładką masę. Mogą zostać kawałki).
- Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz zmiksować. (Dodaję ok. 3 łyżek). Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. (Z solą ostrożnie. Feta jest już słona).
- Pastę można przechowywać do tygodnia w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 370 g |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.