Bawarska obazda


Obazda bawarska to pasta serowa z sera Camembert, cebuli i papryki w proszku. Klasyk na Bawarii. Pastę serwuje się z preclem. W klasycznej wersji dodaje się kminek. Możecie go dodać jeśli lubicie, ja za nim nie przepadam ;).
Składniki na ok. 4 porcje:
- 200 g sera Camembert
- 1 średniej wielkości cebula
- 100 g naturalnego serka do smarowania (typu Philadelphia)
- 30 g masła
- sól
- pieprz, czarny
- słodka papryka w proszku
- kminek (opcjonalnie)
- szczypiorek, czerwona cebula do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ser Camembert rozdrobnić widelcem.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Ser Camembert przełożyć do miski. Dodać cebulę, serek i miękkie masło. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Papryki należy dodać do smaku, ale sporo. Obazda powinna mieć ceglasty kolor.
- Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i ozdobić plasterkami czerwonej cebuli.
- Przechowywać w lodówce do 2- 3 dni.
![]() |
Kuchnia: |
Bawarska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.