
Guacamole to meksykańska salsa z awokado. Przyda się na imprezę, ale i nie tylko. Pasuje do chipsów nachos, warzyw pokrojonych w słupki, tortilli, pieczywa oraz mięsa z grilla. Na imprezę przygotujcie co najmniej podwójną porcję.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mały pomidor
- 1 cebula szalotka lub pół małej, czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka
- kawałek papryczki chili
- parę listków kolendry lub natki pietruszki
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Czosnek i szalotkę obrać i drobno posiekać.
- Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
- Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Kawałek papryczki drobno posiekać.
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki. Miąższ przełożyć np. do głębokiego talerza, skropić od razu sokiem z połowy limonki i pognieść widelcem na odpowiadającą nam konsystencję. (Powinny pozostać niewielkie grudki, ale jeśli wolicie można pognieść awokado na gładką masę).
- Dodać posiekany czosnek, szalotkę, kolendrę i pomidora. Wymieszać. Dodać chili i sól do smaku.
- Guacamole przełożyć do miseczki i najlepiej podawać od razu.
|  | Kuchnia: | Meksykańska | 
|  | Całkowity czas przygotowania: | |
|  | Ilość porcji: | ok. 2 | 
|  | Trudność: | łatwe | 
|  | Koszt: | średni | 
 
 
 
				 1 Komentarz
 1 Komentarz