Guacamole to meksykańska salsa z awokado. Przyda się na imprezę, ale i nie tylko. Pasuje do chipsów nachos, warzyw pokrojonych w słupki, tortilli, pieczywa oraz mięsa z grilla. Na imprezę przygotujcie co najmniej podwójną porcję.
Składniki na ok. 2 porcje:
1 dojrzałe awokado
1 mały pomidor
1 cebula szalotka lub pół małej, czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 limonka
kawałek papryczki chili
parę listków kolendry lub natki pietruszki
sól morska
Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotkę obrać i drobno posiekać.
Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Kawałek papryczki drobno posiekać.
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki. Miąższ przełożyć np. do głębokiego talerza, skropić od razu sokiem z połowy limonki i pognieść widelcem na odpowiadającą nam konsystencję. (Powinny pozostać niewielkie grudki, ale jeśli wolicie można pognieść awokado na gładką masę).
Dodać posiekany czosnek, szalotkę, kolendrę i pomidora. Wymieszać. Dodać chili i sól do smaku.
Guacamole przełożyć do miseczki i najlepiej podawać od razu.