Creme fraiche

Creme fraiche

Jak zrobić Creme fraiche ?

Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze, tak jak słodka śmietana 30- 36 procentowa. Występuje czasami jako składnik zarówno w wypiekach, deserach jak również w przepisach o gotowaniu jak na przykład zupach, sosach, czy dipach.

Crème fraîche jest bardzo popularna na zachodzie. W Niemczech na przykład można ją dostać w każdym supermarkecie tak samo jak słodką i kwaśną śmietanę. W Polsce niestety jak na razie nie jest tak popularna. Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ w bardzo łatwy i tani sposób można ją przygotować w domu.

Składniki:

  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%*
  • 2 łyżki maślanki

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wlać do słoika. Dodać maślankę i wymieszać. Słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze ok. 25°C) na ok. 24- 36 godzin, aż całość zgęstnieje. (Konsystencja śmietany zmieni się z płynnej na kremową i zrobi się lekko kwaskowata).
  2. Gotowy creme fraiche wstawić do lodówki na co najmniej noc przed pierwszym użyciem. (W lodówce creme fraiche jeszcze bardziej zgęstnieje).
  3. Przechowywać w lodówce do 1- 2 tygodni.

* Bardzo ważne jest, aby wybrać śmietanę „czystą” bez zagęszczaczy, czy innych niepotrzebnych dodatków.

 

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Creme fraiche

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    seth · 4 lat temu
    po prostu trzeba tłustą kremówkę zakwasić....czymkolwiek co zawiera kwas mlekowy...czy też jak kto woli....pałeczki kwasu mlekowego......ale szału nie ma ! dobrą śmietanę z równie ładną nazwą "od baby ze wsi" można dostać na większości małych wiosek - przynajmniej na wschodzie polski....i zapewniam ta odwirowana lub zebrana tradycyjnie - to dopiero ma smak !!! a jakie masło z niej !!! ale jak zwykle cudze chwalicie...…...tylko producentów trzeba cisnąć zwłaszcza dużych aby szajsu nie dodawali ….śmietana ma mieć w składzie tylko śmietanę !!! polecam jednak tą od baby...…

    :)