Pasta z pieczonej papryki i pomidorów

Pasta przygotowana jest z pieczonej papryki i pomidorów z dodatkiem czosnku, oleju i octu. Zbliżona jest trochę do ajvaru, choć klasyczny ajvar, przygotowany z samej papryki, smakuje jednak inaczej (właściwie czuć tylko paprykę) i ma inną konsystencję niż ta pasta.

Koleżanka z Kosowa, od której mam ten przepis, zapytana o nazwę tej potrawy, nie potrafiła dać mi jednoznacznej odpowiedzi. Mówiła, że jedni nazywają ją gotowaną sałatką z warzywami, inni sałatką jesienną lub też po prostu pastą. Jesienią prawie każda gospodyni przygotowuje ją i to w ogromnych ilościach z 10- 20kg papryki. Gotowa pasta umieszczana jest w słoikach, które następnie są pasteryzowane. Tak przygotowaną pastę można przechowywać przez rok. Można ją również mrozić lub przetrzymywać w słoiku w lodówce do ok. tygodnia.

Można ją jeść na ciepło lub zimno, jako pastę do chleba (pyszna sama lub np. z serem żółtym, wędliną), jako dodatek do mięs, makaronu, również do zup (dodanie 2 łyżek pasty do zupy wzbogaci jej smak). Można również dodać do niej jajka i zrobić nietypową jajecznicę.

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej (najlepiej długiej)
  • 1 kg pomidorów
  • 1 papryczka peperoni
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 150ml oleju
  • 2- 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3- 4 łyżki octu ok. 5%

Sposób przygotowania:

  1. Papryki ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, aż skórka popęka. (Peperoni piekłam 15 minut).
  2. Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Następnie ściągnąć skórkę. Papryki przeciąć na pół i usunąć pestki. Papryki pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 220°C, aż skórka popęka (ok. 15 minut).
  4. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  5. Papryki i pomidory przełożyć na durszlak, przemieszać i pozostawić na ok. 6 godzin, aby ociekły z soku. (Można tego nie robić, ale wtedy czas gotowania będzie bardzo długi, czekając, aż cały płyn odparuje).
  6. Po 6 godzinach obrać ząbki czosnku i pokroić w kostkę.
  7. Pomidory i papryki przełożyć do garnka. Dodać 50ml oleju i smażyć na największym ogniu ciągle mieszając. Olej dolewać stopniowo w trakcie smażenia (mniej więcej co 5 minut dodać kolejne 50ml). Całość smażyć 20 minut, cały czas na największym ogniu. Następnie ściągnąć garnek z pieca.
  8. Dodać ocet, pokrojony czosnek, natkę pietruszki, sól i cukier. Wymieszać. Pastę można dodatkowo zmiksować blenderem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  9. Gotową pastę przełożyć do słoika, zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki.
  10. Z podanego przepisu otrzymamy ok. 600g pasty.
 

Kuchnia:

Bałkańska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 600g pasty

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pasta z pieczonej papryki i pomidorów