Przepis na włoską pastę do chleba z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem. Pasta jest smaczna, kremowa, bazyliowo- pomidorowa. Łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki:
10 listków bazylii
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów w oleju
200 g serka kremowego typu Philadelphia
250 g twarożku śmietankowego (lub quarku)
1 płaska łyżeczka soli ziołowej
Sposób przygotowania:
Listki bazylii, ząbek czosnku i pomidory drobno posiekać.
Wymieszać z serkiem i twarożkiem. Przyprawić solą ziołową.
Wariant Thermomix:
Składniki:
10 listków bazylii
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów w oleju
200 g serka kremowego typu Philadelphia
250 g twarożku śmietankowego (lub quarku)
1 płaska łyżeczka soli ziołowej
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć bazylię i ząbek czosnku. Zmiksować 3s/ obr. 8.
Dodać suszone pomidory i zmiksować 3s/ obr.5.
Dodać resztę składników i zmiksować 10s/ obr.3.
Źródło: Przepis z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.
Dawno nie jadłam tak pysznej pasty! Identyczna kupowałam od Włochów sprzedających pasty w centrum. Teraz mogę ją robić sama. Po zrobieniu poszła cała nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia.