Dip dyniowo- czosnkowy

Dip dyniowo- czosnkowy

Bardzo smaczny dip z pestkami dyni, czosnkiem i olejem z pestek dyni, który nadaje dipowi ładnej barwy i jeszcze bardziej aromatycznego, orzechowego smaku. W zastępstwie można użyć oliwę, ale polecam szczególnie olej z pestek dyni. Na zdjęciu zielony dip jest z olejem z pestek, a biały z oliwą.

Składniki:

  • 40g pestek z dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • ok. 3- 4 łyżki oleju z pestek dyni (ewentualnie oliwy z oliwek)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
  2. Pestki z dyni posiekać bardzo drobno. Wymieszać z serkiem, czosnkiem i olejem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Dip dyniowo- czosnkowy
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    Zamiast serka polecam dodać zmiksowany miąższ dyni (wcześniej dynię gotuję). W tej wersji dip tudzież smarowidło smakuje mi najbardziej. Pasuje zarówno do pieczywa jak i półmiska warzyw . Jeśli chcecie przełamać czymś smak dyni, poza czosnkiem warto dorzucić świeży lubczyk. U mnie w ogrodzie jest niej więcej od maja do listopada. Może być również w miejsce oleju dyniowego albo oliwy, lubczykowy olej, najlepiej własnej roboty- esencjonalny, prawdziwie smakowy, nie tylko z nazwy.