Dip dyniowo- czosnkowy

Bardzo smaczny dip z pestkami dyni, czosnkiem i olejem z pestek dyni, który nadaje dipowi ładnej barwy i jeszcze bardziej aromatycznego, orzechowego smaku. W zastępstwie można użyć oliwę, ale polecam szczególnie olej z pestek dyni. Na zdjęciu zielony dip jest z olejem z pestek, a biały z oliwą.

Składniki:

  • 40g pestek z dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • ok. 3- 4 łyżki oleju z pestek dyni (ewentualnie oliwy z oliwek)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
  2. Pestki z dyni posiekać bardzo drobno. Wymieszać z serkiem, czosnkiem i olejem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Dip dyniowo- czosnkowy

Powiązane przepisy