Masło z czosnkiem niedźwiedzim
![Masło z czosnkiem niedźwiedzim Masło z czosnkiem niedźwiedzim](/images/content/161/maslo_z_czosnkiem_niedzwiedzim.jpg.webp)
Aromatyczne masło z czosnkiem niedźwiedzim, które pasuje do chleba z wędliną, serem żółtym, do mięsa, ryb, warzyw szczególnie z grilla. Pięknie pachnie, dobrze smakuje i ma ładną barwę. Jest bardzo proste do przygotowania.
Składniki:
- 250g masła
- 100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki i poszatkować drobno.
- Dodać masło, szczyptę soli i pierzu. Zmiksować blenderem.
- Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.
- Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.
Wariant Thermomix
Składniki:
- 250g masła
- 100g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki.
- Liście przełożyć na naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć liście ze ścianek naczynia na dół.
- Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5.
- Masło przełożyć do miseczki/ słoika lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić.
- Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
![Masło z czosnkiem niedźwiedzim Masło z czosnkiem niedźwiedzim](/images/content/161/maslo_z_czosnkiem_niedzwiedzim_2.jpg.webp)
Odsłon: 74408
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!