Naleśniki z boczkiem i cebulą


Naleśniki z boczkiem i cebulą
...
Składniki na 6 sztuk:
- 120g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125ml mleka
- 125g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100ml wody mineralnej gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Farsz:
- 500g cebuli
- 200g boczku, kiełbasy lub szynki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 100g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Mleko, jajka, śmietanę, wodę wymieszać w misce. Dodać mąkę i wymieszać. Przyprawić solą i majerankiem. Odstawić na 10 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić z kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z boczkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ciasto zamieszać i na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
- Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w rulon.
- Gotowe naleśniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Piec w piekarniku ok. 10minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.
Przepis pochodzi z książki Dr. Oetker "Crepes &Co."
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!