Keto spaghetti à la Bolognese

Spaghetti Bolognese w wersji keto, low carb z makaronem z rzodkwi i sosem z mięsa mielonego i pomidorów. Pyszny, pożywny obiad lub kolacja, który jest niskowęglowodanowy, szybki i prosty do przygotowania.

Makro 1 porcja: 378 kcal, B: 31g, T: 23g, W: 13g (W netto: 7,7g).

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 300 g mięsa mielonego, wołowo- wieprzowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 rzodkiew biała, podłużna (waga dowolna u mnie ok. 550 g)
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, czarny pieprz mielony

Dodatkowo:

  • ok. 60 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew umyć, obrać i za pomocą temperówki spiralnej do warzyw lub obieraczki do warzyw pokroić na długie spaghetti.

2

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso mielone. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), oregano, bazylię, dobrze doprawić solą i pieprzem i zagotować.
  3. W międzyczasie zagotować wodę w garnku. Dodać spaghetti z rzodkwi i gotować 5 minut. Odcedzić na sitku.

3

  1. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać startym parmezanem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Keto spaghetti à la Bolognese