Kaszanka z patelni

Smażona kaszanka z cebulą. Kaszanka jest właściwie gotowa, wystarczy ją tylko podsmażyć na patelni i można się delektować jej smakiem. Czasami podsmażam ją na oleju w jelicie, nie dodając żadnych innych dodatków. Tak, jak się obsmaża kiełbasę ;) Lubię jak popęka, przypiecze się i będzie chrupiąca. Czasami ściągam jelito i smażę ją również na oleju, ale z dodatkiem cebuli. W zależności od kaszanki, którą kupiłam (a różnią się smakiem i ostrością) doprawiam ją mniej lub mocniej solą i pieprzem. To właściwie tyle. Nie trzeba do tego specjalnego przepisu. Ilość kaszanki i cebuli można dać w dowolnej proporcji. Po co więc w ogóle ten przepis? Jest kilka sposobów na podanie kaszanki, a każdy ma pewnie swój jeden, którego się trzyma. Może, jeśli zawsze smażysz w jelicie, spróbujesz raz bez? A może dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem i dla pewności szukasz takiego przepisu w internecie? A może masz jeszcze inny sposób podania kaszanki i podzielisz się nim?

Składniki na ok. 3 porcje:

  • ok. 450 g kaszanki (ok. 4 sztuki)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Kaszankę obrać z jelita i pokroić w plasterki.
  2. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć, aż cebula lekko się zarumieni. Dodać kaszankę i smażyć, mieszając, aż cała się rozpadnie i mocno zagrzeje (ok. 5 minut). Można ją lekko przypiec. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
  5. Podawać od razu na ciepło np. z kiszonymi ogórkami, świeżym pieczywem lub puree ziemniaczanym.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kaszanka z patelni Kaszanka z patelni