Kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem lub groch z kapustą to jedno z dań wigilijnych. Danie jest proste w smaku, dlatego w ciągu roku, jeśli chcemy go przygotować, warto podać go jako dodatek np. do smażonego mięsa.

W zależności od upodobań, czy chcecie, aby kapusta była w daniu kwaśna, czy też nie, można ją przepłukać wodą lub pozostawić tylko odciśniętą z soku. Ja w połączeniu z grochem lub fasolą lubię ją delikatną, łagodną i dlatego ją płuczę. Dodatek masła jest tutaj ważny. Można użyć oleju do smażenia, ale jednak z dodatkiem masła danie jest dużo smaczniejsze. Ten maślany smak jest nie do zastąpienia.

Składniki (na ok. 4 porcje, jako samodzielne danie):

  • 250 g żółtego grochu łuskanego (połówek lub całego*)
  • 500 g kapusty kiszonej z marchewką** (waga po odciśnięciu soku)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 4 duże łyżki masła (ok. 80- 90 g)
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • woda do moczenia i gotowania grochu oraz kapusty

Sposób przygotowania:

  1. Groch wypłukać, przełożyć do garnka, zalać sporą ilością zimnej wody (groch napęcznieje) i pozostawić na noc na blacie kuchennym do namoczenia.
  2. Na następny dzień odlać wodę z grochu na sitku. Przepłukać groch zimną, bieżącą wodą, przełożyć z powrotem do garnka i zalać świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch. (Gdyby wody podczas gotowania było za mało, należy trochę dolać).
  3. Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika na niską i gotować pod przykryciem, z lekko uchyloną pokrywką, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki. Pod koniec gotowania, gdy groch będzie tylko lekko twardawy dodać 1 łyżeczkę soli. (U mnie groch gotował się łącznie 20 minut. Po 15 minutach dodałam soli. Czas gotowania zależy od grochu. Trzeba go sprawdzać. Groch może się częściowo rozpaść, ale nie musi). Po ugotowaniu odcedzić na sitku.
  4. Podczas gotowania grochu przygotować kapustę: Odciśniętą z soku kapustę wypłukać (jeśli jest kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą (tyle, aby woda prawie pokryła kapustę np. 3 szklanki o pojemności 250ml), dodać liście laurowe i ziela angielskie. Gotować ok. 1 godziny do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kapustę odcedzić na sitku z wody.
  5. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 4 łyżkach masła.
  6. W jednym garnku połączyć odsączoną kapustę z cebulą i masłem. Smażyć, mieszając, przez ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  7. Dodać groch i smażyć mieszając przez kolejne ok. 5 minut.
  8. Podawać na gorąco np. z pieczywem. Smakuje jeszcze lepiej na 2 lub 3 dzień. Można przechować danie w lodówce. Gorącą kapustę z grochem przełożyć do słoika i zakręcić. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia. Można ją też zamrozić.

Uwagi:

* Połówki grochu gotują się szybciej niż cały groch. Należy groch kontrolować.

** Jeśli kapusta jest bez marchewki, dodać do niej jedną marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach.

kuchnia

Kuchnia:

Polska

czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kapusta z grochem Kapusta z grochem

Powiązane przepisy