Ryż curry z kurczakiem

Ryż curry z kawałkami kurczaka, zielonym groszkiem i papryką. Proste, a zarazem bardzo smaczne, sycące danie, lubiane również przez dzieci.

Składniki na ok. 6 porcji:

Ryż:

  • 300 g ryżu długoziarnistego (u mnie jaśminowego)
  • 2 litry wody
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku

Mięso:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Dodatkowo:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 200 g mrożonego, zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w 2 litrach wody z dodatkiem 1½ łyżeczki soli, łyżeczki kurkumy i łyżeczki curry. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, a następnie przełożyć do garnka lub dużej miski.
  2. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i przełożyć do czystej miski.
  3. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do mięsa, posypać solą, curry i pieprzem. Wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać kawałki mięsa z cebulą i przyprawami. Smażyć na średniej mocy palnika przez ok. 8- 10 minut, aż mięso nie będzie surowe, mieszając od czasu do czasu. Całość (razem z olejem) przełożyć do garnka z ugotowanym ryżem. (Patelni nie myć).
  5. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę.
  6. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  7. Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju. Dodać paprykę i marchewkę. Smażyć, mieszając, ok. 2 minut. Następnie dodać mrożony groszek i smażyć jeszcze 5 minut. Na końcu dodać ryż z mięsem i całość podgrzać.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ryż curry z kurczakiem