Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami


Pieczona biała kiełbasa z cebulą i kawałkami jabłek to pomysł na świąteczne śniadanie wielkanocne. Jest to wersja lekko słodka z soczystymi, słodkawymi jabłkami i delikatną cebulą. Aromatyczne, proste i szybkie do przygotowania danie nie tylko na Wielkanoc.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 5 sztuk surowej białej kiełbasy
- 3 duże cebule
- 2 jabłka
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na 4 łyżkach oleju chwilkę, aby się zeszkliła.
- Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. (Nie obierać ze skórki).
- Jabłka dodać do cebuli na patelni i obtoczyć je w cebuli z tłuszczem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Białe kiełbasy naciąć nożem i ułożyć na cebuli z jabłkami.
- Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawy. Używając silikonowego pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.