Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i kawałkami jabłek to pomysł na świąteczne śniadanie wielkanocne. Jest to wersja lekko słodka z soczystymi, słodkawymi jabłkami i delikatną cebulą. Aromatyczne, proste i szybkie do przygotowania danie nie tylko na Wielkanoc.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 5 sztuk surowej białej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Marynata:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na 4 łyżkach oleju chwilkę, aby się zeszkliła.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. (Nie obierać ze skórki).
  3. Jabłka dodać do cebuli na patelni i obtoczyć je w cebuli z tłuszczem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Białe kiełbasy naciąć nożem i ułożyć na cebuli z jabłkami.
  5. Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawy. Używając silikonowego pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasik · 1 lat temu
    przepis mi sie spodobał, takze dzis gotuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Pycha. Robiłam już kilka razyDziękuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Ciekawy przepis, ale mam pytanie. Czy kiełbasa musi być najpierw odparzona lub odgotowana, czy zupełnie surowa? Zupełnie surową trudno będzie naciąć przed pieczeniem. Obawiam się, że farsz wtedy wypłynie