Kotlety z serka wiejskiego


Kotlety bezmięsne z serka wiejskiego, płatków owsianych i jajek. Można podawać je do dania głównego zamiast mięsa z sałatką i ziemniakami. Chłodne są również smaczną przekąską.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 300 g gęstego, zwartego serka wiejskiego
- 4 jajka (rozmiar M)
- 200 g otrąb owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
- trochę posiekanej zielonej cebulki
- sól, pieprz mielony, słodka lub ostra papryka w proszku
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć serek wiejski, surowe jajka, otręby lub płatki owsiane i posiekaną cebulkę. Dobrze przyprawić i wymieszać łyżką.
- Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać na średniej mocy palnika tłuszcz. Nabierać masę łyżką, formować kotleciki i układać na rozgrzanej patelni. (Ręce można maczać w wodzie, jeśli masa będzie się za mocno kleić do rąk).
- Smażyć powoli na niedużej mocy palnika z obu stron. Odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 (po 2 sztuki) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.