Kotlety z serka wiejskiego

Kotlety bezmięsne z serka wiejskiego, płatków owsianych i jajek. Można podawać je do dania głównego zamiast mięsa z sałatką i ziemniakami. Chłodne są również smaczną przekąską.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 300 g gęstego, zwartego serka wiejskiego
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 200 g otrąb owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
  • trochę posiekanej zielonej cebulki
  • sól, pieprz mielony, słodka lub ostra papryka w proszku
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć serek wiejski, surowe jajka, otręby lub płatki owsiane i posiekaną cebulkę. Dobrze przyprawić i wymieszać łyżką.
  2. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.
  3. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać na średniej mocy palnika tłuszcz. Nabierać masę łyżką, formować kotleciki i układać na rozgrzanej patelni. (Ręce można maczać w wodzie, jeśli masa będzie się za mocno kleić do rąk).

2

  1. Smażyć powoli na niedużej mocy palnika z obu stron. Odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

3

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6 (po 2 sztuki)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kotlety z serka wiejskiego Kotlety z serka wiejskiego Kotlety z serka wiejskiego