Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Szybki, łatwy i tani obiad. Miękkie placuszki z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty. Są puszyste, kwaskowate od kapusty i dodatkowo bezglutenowe. Podaję je z dipem jogurtowym, przygotowanym z naturalnego jogurtu typu greckiego, połączonego z posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą i przyprawionego solą i pieprzem do smaku.

Składniki na 14 sztuk o ok. 7 cm średnicy:

  • 600 g ziemniaków, typu C (czyli mączyste, sypkie)
  • 200 g kiszonej kapusty (może być z kawałkami marchewki; waga po odciśnięciu soku z kapusty)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • sól, mielony pieprz czarny
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości.
  2. Odcedzić wodę, ziemniaki lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Kapustę kiszoną posiekać. Dodać do ziemniaków.
  4. Dodać jajko, sól i pieprz do smaku. (Z solą ostrożnie). Wsypać skrobię i krótko zagnieść.
  5. Formować kulki najlepiej namoczonymi w wodzie rękami. Kulki spłaszczyć.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia, na średniej mocy palnika. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  7. Podawać od razu na ciepło same lub z dipem jogurtowym.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość szuk:

ok. 14

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą