Placuszki bananowe bez cukru i glutenu

Szybkie do przygotowania placki. Świetny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są cienkie, delikatne i lekkie. Do tego są bez cukru, glutenu i laktozy, a jeśli wybierzemy mąkę z ciecierzycy to będą jeszcze proteinowe.

Do placków dodaję niewielką ilość mąki. Są wówczas bardzo delikatne. Polecam robić małe placuszki, wtedy łatwiej się je przewraca. Jeśli sprawi wam trudność ich smażenie to możecie dodać troszkę więcej mąki.

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 1 średniej wielkości banan, najlepiej mocno dojrzały
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki mąki gryczanej, z ciecierzycy lub jaglanej (lub 1 łyżka mąki i 1 łyżka kakao na placuszki kakaowe)
  • olej kokosowy lub inny do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na papkę.
  2. Wbić jajka i roztrzepać widelcem. Wmieszać mąkę. (Można również wszystko razem zmiksować blenderem).
  3. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po ok. 1,5 łyżki ciasta. Smażyć placuszki na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Przewracać szeroką łopatką.
  4. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Placuszki bananowe bez cukru i glutenu Placuszki bananowe bez cukru i glutenu