Propozycja na obiad dla osób na diecie dr Dąbrowskiej. Papryka nadziewana farszem ze szpinaku, cebuli i czosnku. Polecam świeży szpinak, ale jeśli jest on niedostępny, można użyć mrożonego. Mrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić i odcisnąć z wody. Danie podaję z tartymi burakami i sosem pomidorowym.
Składniki na 1 porcję:
1 papryka
ok. 200 g świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól himalajska, pieprz czarny mielony
Sos pomidorowy (opcjonalnie):
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
400 g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (krojone bez skórki)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
Sposób przygotowania:
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć.
Szpinak umyć i pokroić drobno.
Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią (przypalą). Dodać posiekany szpinak i smażyć, aż straci objętość i woda wyparuje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Farszem szpinakowym napełnić dwie połówki papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Przełożyć do garnka i chwilę podsmażyć bez tłuszczu, ciągle mieszając. Zalać passatą pomidorową. Dodać przyprawy i gotować jeszcze ok. 5 minut, aby cebula zmiękła. Następnie zmiksować blenderem.