Kalafior pieczony (dieta dr Dąbrowskiej)


Ciepły, chrupiący kalafior z piekarnika z przyprawami. Upieczony jest w piekarniku bez dodatku oleju. Różyczki kalafiora obtoczone są w przyprawach wymieszanych w wodzie, dzięki której przykleją się one do warzywa. Bardzo smaczny i jakże prosty do przygotowania. Polecam podawać z surówką z marchewki i jabłka.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 1 kalafior
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Duże różyczki przekroić jeszcze na pół.
- W dużej misce wymieszać wodę z solą, pieprzem ziołowym, kurkumą i papryką. (Przyprawy możecie używać różne, według waszych upodobań).
- Dodać różyczki kalafiora i zataczając kuliste ruchy miską i lekko nią potrząsając, obtoczyć je w przyprawach.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby różyczki nie nachodziły na siebie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż kalafior będzie miękki (sprawdzić widelcem) i się przyrumieni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.