Ciepły, chrupiący kalafior z piekarnika z przyprawami. Upieczony jest w piekarniku bez dodatku oleju. Różyczki kalafiora obtoczone są w przyprawach wymieszanych w wodzie, dzięki której przykleją się one do warzywa. Bardzo smaczny i jakże prosty do przygotowania. Polecam podawać z surówką z marchewki i jabłka.
Składniki na ok. 2 porcje:
1 kalafior
2 łyżki wody
½ łyżeczki soli himalajskiej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Duże różyczki przekroić jeszcze na pół.
W dużej misce wymieszać wodę z solą, pieprzem ziołowym, kurkumą i papryką. (Przyprawy możecie używać różne, według waszych upodobań).
Dodać różyczki kalafiora i zataczając kuliste ruchy miską i lekko nią potrząsając, obtoczyć je w przyprawach.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby różyczki nie nachodziły na siebie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż kalafior będzie miękki (sprawdzić widelcem) i się przyrumieni.
To danie bardziej smakuje mi gdy kalafior najpierw lekko obgotuję, a później piekę krócej niż w przepisie- tj. jakieś 20 minut. Kalafior nie robi się wówczas gorzkawy. Pieczony kalafior świetnie smakuje z rozmaitymi sosami, aczkolwiek nie jest to już typowo dietetyczna wersja;)