Pieczona dynia hokkaido (dieta dr Dąbrowskiej)
Pieczona dynia z czerwoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Jest to danie postne, zgodne z dietą dr Ewy Dąbrowskiej, dlatego nie dodajemy żadnego tłuszczu. Jest proste i szybkie do przygotowania. Taka dynia jest zdrowa i sycąca. Podawana na ciepło rozgrzeje nas organizm.
Składniki na 2 porcje:
- ½ średniej dyni Hokkaido
- 2 małe czerwone cebule
- 3- 4 ząbki czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w paski o ok. 1 cm grubości i ułożyć je na blasze.
- Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w grube paski. Czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć na dyni.
- Dobrze przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. (To one nadadzą dyni smak).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka.
- Podawać na ciepło.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 39384
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.