Pieczona dynia hokkaido (dieta dr Dąbrowskiej)

Napisz komentarz
Pieczona dynia hokkaido (dieta dr Dąbrowskiej)

Pieczona dynia z czerwoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Jest to danie postne, zgodne z dietą dr Ewy Dąbrowskiej, dlatego nie dodajemy żadnego tłuszczu. Jest proste i szybkie do przygotowania. Taka dynia jest zdrowa i sycąca. Podawana na ciepło rozgrzeje nas organizm.

Składniki na 2 porcje:

  • ½ średniej dyni Hokkaido
  • 2 małe czerwone cebule
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w paski o ok. 1 cm grubości i ułożyć je na blasze.
  2. Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w grube paski. Czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć na dyni.
  3. Dobrze przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. (To one nadadzą dyni smak).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka.
  5. Podawać na ciepło.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pieczona dynia hokkaido (dieta dr Dąbrowskiej)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.