Naleśniki szpinakowe


Śliczne, zielone naleśniki szpinakowe. Swoją barwę zawdzięczają dodatkowi świeżego szpinaku do ciasta. Są uniwersalne. Można posmarować je zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Dzieci uwielbiają je z dżemem, a mój mąż rozłożył na naleśniku salami i polał podsmażoną na oleju cebulką, która została po zjedzonych na obiad pierogach i się zachwycił. Muszę przyznać, że połączenie naprawdę smaczne ;). Smak szpinaku jest tylko delikatnie wyczuwalny.
Składniki na ok. 7 sztuk o średnicy 24 cm:
- 100 g świeżego szpinaku (waga po oderwaniu twardych łodyżek)
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
- 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
- olej do smażenia lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć i odcedzić na durszlaku lub sitku.
- Do miski przełożyć szpinak i wlać mleko. Zmiksować blenderem porządnie, przez dłuższą chwilę, aby masa zrobiła się jednolita, bez widocznych kawałków szpinaku. (Można użyć również malaksera).
- Dodać sól, cukier waniliowy, jajka, wodę gazowaną i mąkę. Zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
- Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać.
- Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu lekko się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę.
- Gotowe naleśniki układać na talerzu, jeden na drugim. Przykryć, aby nie obsychały.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 7 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.