Pierogi nadziewane gęstym, kremowym serkiem. Takie pierogi można podać albo ze słodkim albo wytrawnym dodatkiem. Może to być gęsta śmietana lub jogurt i cynamon z cukrem. W wersji na słono można polać je przesmażoną na oleju cebulką i oprószyć solą. Serka niczym nie doprawiamy. Jest on neutralny w smaku i dlatego według własnego upodobania można takie pierogi podać na słodko lub słono.
Jako nadzienie polecam dobry, nie kwaśny, gęsty serek kremowy. Nie robiąc reklamy polecam tutaj serek "Mój Ulubiony" albo "Almette" lub inny o podobnym smaku i konsystencji.
Składniki na ok. 70 sztuk:
Ciasto pierogowe:
500 g mąki pszennej
ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
1 płaska łyżka soli
Nadzienie:
ok. 600 g gęstego serka kremowego np. "Mój Ulubiony" lub Almette
Do wyboru:
cebula + olej
kwaśna śmietana
jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką serek, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W ten sposób przygotować pierogi z całego ciasta.
Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
Pierogi wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z ulubionym dodatkiem. Pierogi wytrawne można polać przesmażoną na oleju lub maśle cebulą, skwarkami lub kwaśną śmietaną. Pierogi na słodko można polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem, sosem owocowym, jogurtem, kwaśną śmietaną z cukrem lub podać ze słodką bitą śmietaną.
Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby się nie posklejały po przełożeniu do miski lub innego naczynia. Na następny dzień można je obsmażyć na patelni, podgrzać na parze lub w kuchence mikrofalowej.
Uwagi:
Mrozić można pierogi surowe lub ugotowane. Surowe pierogi należy układać oddzielnie, jeden koło drugiego tak, aby się nie stykały, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotować, wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Odsączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub podsmażyć na oleju.
Ilość sztuk zależy od tego, jak cienko ciasto zostanie rozwałkowane, od ilości nadzienia, które zmieści się w pierogach (im więcej nadzienia tym grubsze pierogi, ale też będzie ich mniej) oraz od sera (im będzie bardziej zwarty, tym łatwiej napełnić pieroga).