Bigos postny (dieta dr Dąbrowskiej)

Bigos postny (dieta dr Dąbrowskiej)

Bigos wegański, odchudzony, bez dodatku mięsa i tłuszczu. Mogą go jeść weganie i osoby na diecie. Jest on zgodny z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Przygotowany jest z białej kapusty pomieszanej z kiszoną. Można również ugotować bigos z samej kapusty białej lub samej kiszonej, jak kto woli. Doskonale rozgrzewa wychłodzony organizm. Do bigosu dodajemy jabłko, które nadaje mu dodatkowo smaku i słodkości. Bigos smakuje nie tylko w dzień przygotowania, ale również na 2 i 3 dzień, kiedy smaki się przegryzą. Dobrze mieć go w zapasie, szczególnie na diecie, żeby zawsze było coś ciepłego pod ręką.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • pół główki średniej wielkości białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 3 śliwki suszone (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • majeranek
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Następnie kapustę odcedzić.
  2. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować.
  3. Cebulę obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni.
  4. Kapustę i cebulę przełożyć do dużego garnka, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odcedzić, zachowując wodę, w której się gotowały.
  5. Podgotowaną białą i kiszoną kapustę połączyć w jednym garnku. Dodać przecier pomidorowy, starte na tarce jabłko, 500 ml wody, w której gotowała się biała kapusta z cebulą oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i goździki.
  6. Dodać pokrojone w paski śliwki. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bigos postny (dieta dr Dąbrowskiej)
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 miesięcy temu
    Wlasnie robie teraz jest tak przepyszny ze napewno bede robic czesciej :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Poza tym przy takim długim duszeniu zwiększa się indeks glikemiczny produktów więc mają 2 razy więcej kalorii niż zwykle...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      amarta · 1 lat temu
      A co ma indeks glikemiczny do ilości kalorii ???
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Inez · 1 lat temu
        Ma bardzo dużo. nie tylko wazne sa kalorie ale przede wszystkim niski indeks glikemiczny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Zrobiłam, wyszedł bardzo smaczny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Śliwki suszone na diecie Dr Dąbrowskiej? Ja jestem w trakcie tej diety i jestem prawie pewna że jest zakazane. Widzę że jest opcja opcjonalnie ale wciąż Mode być mylące dla wielu ludzi którzy wkładają wiele w tą dietę. W tyule powinno znaleźć się Bigos Postny bez Dr Dąbrowskiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Zrobiłam dziś, dodałam odrobinę papryki wędzonej. Wyszedł przepyszny. Moja 20 miesięczna córeczka też w nim zasmakowała. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olka · 4 lat temu
    To nie jest dieta zgodna z dr. Dabrowską, ponieważ kapusta gotowana jest ponad godzinę, więc traci składniki odżywcze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      An · 4 lat temu
      To Lepiej się rzucić na zwykły bigos ... logika boomera. Idz stad
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    John · 4 lat temu
    Zrobiłem dzisiaj, wyszedł mi najlepszy bigos w życiu :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Zrobiłam dziś i potwierdzam bardzo dobry :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    W mojej wegetariańskiej kuchni nie mogłoby zabraknąć podobnej potrawy, zwłaszcza zimą, gdy mamy ograniczony dostęp do sezonowych, świeżych warzyw. Do wege bigosu dodaję jeszcze grzyby leśne, ewentualnie pieczarki. Danie bardzo wdzięczne, bo i smaczne i proste do zrobienia i tanie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daniel · 2 lat temu
      Gdzie pani żyje ze zimą nie ma świeżych warzyw? Ja idę do sklepu i niczego nie brakuje 🤷🏽‍♀️