Pieczona cukinia Hasselback (dieta dr Dąbrowskiej)
Ponacinane i zapiekane w piekarniku cukinie, nadziewane plasterkami cebuli i pomidorów. Danie zgodne jest z dietą dr Dąbrowskiej. Polecam podawać z sosem pomidorowym.
Składniki na 2 porcje:
- 2 małe cukinie
- 3 małe cebule
- 2 małe pomidory
Marynata:
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (krojone bez skórki)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć i osuszyć ściereczką.
- Każdą cukinię ponacinać w paseczki o grubości ok. 7- 8 mm uważając, aby nie przeciąć cukinii do końca.
- Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w bardzo cienkie półplasterki.
- Pomidory umyć, osuszyć, przeciąć na pół i pokroić w bardzo cienkie półplasterki.
- W nacięcia cukinii wkładać na przemian: raz cebulę, raz pomidora.
- Przygotowane cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotować marynatę. W małej miseczce wymieszać wodę z przyprawami.
- Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować cukinie marynatą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż po wbiciu widelca, czy końcówki noża cukinie będą miękkie.
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Przełożyć do garnka i chwilę podsmażyć bez tłuszczu, ciągle mieszając. Zalać passatą pomidorową. Dodać przyprawy i gotować jeszcze ok. 5 minut, aby cebula zmiękła. Następnie zmiksować blenderem.
- Cukinie podawać na ciepło z sosem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 40758
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.