Ratatouille
Warzywne, jednogarnkowe, dietetyczne danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Składa się z samych przysmażonych i podduszonych warzyw, przyprawionych ziołami prowansalskimi. Można podawać je zarówna na zimno, jak i na ciepło. W skład Ratatouille wchodzi: bakłażan, cukinia, pomidor, papryka, cebula i czosnek. Warzywa krojone są na kawałki i smażone na oliwie z oliwek. Polecam smażyć warzywa oddzielnie, a na końcu połączyć i chwilę razem poddusić. W ten sposób warzywa zachowają swój kształt.
Ratatouille można podawać jako samodzielne danie lub z bagietką, ryżem, chudym mięsem, czy rybą.
Składniki na ok. 4 porcje, jako samodzielne danie (lub 6 porcji np. z ryżem):
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 cukinie (ok. 550 g)
- 3 średniej wielkości pomidory (ok. 500 g)
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
zioła prowansalskie świeże lub suszone do wyboru:
- rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, szałwia
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w grubą kostkę. (Pociąć wzdłuż na 4 grube plastry. Każdy plaster przeciąć wzdłuż na 4 części, a następnie wszerz w kostkę). Bakłażana dobrze posolić.
- Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w grubą kostkę. (Przeciąć wzdłuż na pół, każdą połowę wzdłuż na 2 lub 3 paski i wszerz w kostkę).
- Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w grubą kostkę. (Połówki papryk przekroić wzdłuż na 3 części, a następnie wszerz na 3).
- Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Czosnek obrać i poszatkować.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w ósemki, a następnie wszerz na pół.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i czosnek i zeszklić. Przełożyć do garnka.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cukinie i smażyć ok. 8 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać papryki i smażyć ok. 8 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.
- Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać bakłażana i smażyć ok. 4 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.
- Dodać pomidory i przyprawy.
- Doprowadzić do zagotowania. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. (Warzywa należy przemieszać delikatnie od czasu do czasu. Warzywa nie powinny się rozpaść. Powinny zachować kształt i być lekko chrupiące).
- Rozłożyć na talerzach i podawać.
Kuchnia: |
Francuska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 48226
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.