Naleśniki z serem


Naleśniki z nadzieniem serowym. Tym razem usmażyłam „Puszyste naleśniki”, ale można zrobić również cienkie naleśniki np. według tego przepisu: „Naleśniki”. Naleśniki można podawać jako szybkie danie obiadowe na słodko, na deser lub kolację. Najsmaczniejsze na ciepło. Jedno z ulubionych dań dzieci.
Składniki na ok. 5 sztuk o śr. 24cm::
Ciasto naleśnikowe:
- 150g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 350ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 400g twarogu tłustego lub półtłustego, z wiaderka lub quarku*
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru (lub więcej do smaku)
- ok. 3 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i śmietaną (lub jogurtem). (W razie potrzeby dosłodzić). Odstawić na bok.
- Przygotować naleśnki. Oddzielić żółtka od białek. Do miski wsypać mąkę, budyń w proszku i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można również ciasto zmiksować mikserem).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego.
- Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z niewielką ilością oleju. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż naleśnik od spodu się przyrumieni. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona się przyrumieni.
- W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
- Naleśniki posmarować masą serową. Zwinąć w ruloniki lub złożyć w trójkąty.
- Naleśniki są już gotowe do podania, ale ja polecam podgrzać je z obu stron na łyżce masła. Gotowe posypać z wierzchu cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Uwaga:
- * Quark polecam 20% lub 40%, wówczas masa będzie kremowa.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.