Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z nadzieniem serowym. Tym razem usmażyłam „Puszyste naleśniki”, ale można zrobić również cienkie naleśniki np. według tego przepisu: „Naleśniki”. Naleśniki można podawać jako szybkie danie obiadowe na słodko, na deser lub kolację. Najsmaczniejsze na ciepło. Jedno z ulubionych dań dzieci.

Składniki na ok. 5 sztuk o śr. 24cm::

Ciasto naleśnikowe:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 400g twarogu tłustego lub półtłustego, z wiaderka lub quarku*
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru (lub więcej do smaku)
  • ok. 3 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i śmietaną (lub jogurtem). (W razie potrzeby dosłodzić). Odstawić na bok.
  2. Przygotować naleśnki. Oddzielić żółtka od białek. Do miski wsypać mąkę, budyń w proszku i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można również ciasto zmiksować mikserem).
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego.
  4. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z niewielką ilością oleju. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż naleśnik od spodu się przyrumieni. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona się przyrumieni.
  5. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
  6. Naleśniki posmarować masą serową. Zwinąć w ruloniki lub złożyć w trójkąty.

2

  1. Naleśniki są już gotowe do podania, ale ja polecam podgrzać je z obu stron na łyżce masła. Gotowe posypać z wierzchu cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.

Uwaga:

  • * Quark polecam 20% lub 40%, wówczas masa będzie kremowa.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Naleśniki z serem Naleśniki z serem Naleśniki z serem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Przez ubite białko ciężko się na patelce rozprowadza ale w smaku są pyszne nie znałam wersji z budyniem 😍nadzienie zrobiłam po swojemu i pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Konrad · 4 lat temu
    Cynamon psuje smak całego dania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    be4ealthy · 4 lat temu
    Już wiem co będzie jutro na śniadanie <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Wolańska · 4 lat temu
    Przepyszne są 😊😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hania · 3 lat temu
      Tez tak uważam, są wprost rewelacyjne:)Dziękuje za przepis😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika Gaber · 4 lat temu
    A co z ta ubita piana??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jest podane w przepisie: "Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego."