Bezglutenowe naleśniki gryczane


Naleśniki z mąki gryczanej. Można podawać je zarówno z nadzieniem słodkim, jak również wytrawnym. W przypadku słodkiego nadzienia można do ciasta naleśnikowego dodać jeszcze 1- 2 łyżeczki cukru.
Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24 cm:
- 100g mąki gryczanej (lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej)
- 250ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Mąkę i sól wsypać do miski. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. (Można zmiksować). Dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić na 15- 20 minut.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
- W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.