Naleśniki gryczane z kurczakiem i pomidorem
Gryczane, bezglutenowe naleśniki posmarowane dipem z awokado, z kawałkami piersi z kurczaka i plasterkami pomidora.
Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24 cm:
Ciasto naleśnikowe:
- 100g mąki gryczanej (lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej)
- 250ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
Nadzienie:
- dip z awokado według przepisu: „Dip z awokado”
- 2 pomidory
- ok. 400g piersi z kurczaka
- szczypiorek (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotować naleśniki. Mąkę i sól wsypać do miski. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. (Można zmiksować). Dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić na 15- 20 minut.
- Rozgrzać patelnię o średnicy ok. 28 cm z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
- W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilości oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
- Naleśniki posmarować dipem z awokado. Posypać szczypiorkiem. Rozłożyć kawałki mięsa i po 3 plasterki pomidora. Zwinąć w rulon lub kopertę.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 5 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 36617
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.