Naleśniki z mąki gryczanej. Można podawać je zarówno z nadzieniem słodkim, jak również wytrawnym. W przypadku słodkiego nadzienia można do ciasta naleśnikowego dodać jeszcze 1- 2 łyżeczki cukru.
Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24 cm:
100g mąki gryczanej (lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej)
250ml mleka
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Mąkę i sól wsypać do miski. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. (Można zmiksować). Dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić na 15- 20 minut.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.