Kurczak po chińsku z orzeszkami ziemnymi

Soczyste kawałki mięsa z piersi kurczaka usmażone z cebulą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, doprawione sosem sojowym i ostrymi przyprawami jak chili lub chiński pieprz. Kurczak powinien być dobrze przyprawiony, aby był wyraźny w smaku i ostry. Tak przygotowane mięso można podawać z ryżem lub makaronem.

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone cebulki
  • 3 cebule szalotki
  • 50g orzeszków ziemnym (solonych lub nie)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub rzepakowego)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól
  • chili
  • pieprz chiński (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę.
  2. Do mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrobię. Wymieszać.
  3. Szalotki obrać i pokroić w piórka (tj. należy przeciąć cebulę wzdłuż na pół i następnie połówki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki).
  4. Zielone cebulki umyć, osuszyć i pokroić nie za drobno.

2

3

  1. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Dodać mięso i szalotki. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Dodać orzeszki ziemne, a następnie zieloną cebulkę. Wymieszać.
  2. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać sos sojowy i przyprawić do smaku solą, chili i pieprzem.
  3. Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.
 

Kuchnia:

Chińska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Kurczak po chińsku z orzeszkami ziemnymi Kurczak po chińsku z orzeszkami ziemnymi