Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem i cukrem to potrawa z dzieciństwa. To tani, prosty i bardzo szybki obiad.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 200g makaronu (dowolnego)
  • 200g sera białego
  • 2 łyżki masła
  • ok. 2 łyżek cukru (polecam brązowego)
  • szczypta cynamonu (lub więcej według uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przełożyć na durszlak, a do garnka, w którym gotował się makaron włożyć masło i je roztopić. Dodać odcedzony makaron i wymieszać, aby tłuszcz obtoczył makaron.
  2. Makaron rozłożyć na dwóch talerzach. Posypać pokruszonym serem, cukrem i cynamonem.
  3. Podawać na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Makaron z serem na słodko
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miras · 6 miesięcy temu
    Przecież to jest ochyda, paskudztwo, jak można mieszać Paste ze słodkim serem i jeszcze to cukrem posypywać? Każdy Włoch na sam widok czegoś takiego dostalby spazmów. Czegoś takiego się nie robi poprostu nie robi! To tak jakby np do zupy pomidorowej dodać soku pomarańczowego i truskawek. Blllleee
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Polka · 6 miesięcy temu
      Może i Włoch dostałby spazmów, za to Polakom jakoś (w większości) smakuje. A jeśli chodzi o pomidorową z truskawkami to owszem, można zrobić - Hiszpanie robią gazpacho również z truskawkami. Co prawda z sokiem pomarańczowym nie jadłam, ale z limonką już tak. Także polecam trochę pozwiedzać zanim się zostanie jedzeniowym purystą co to raz był we Włoszech i wszystkim musi powiedzieć, że carbonara to tylko bez śmietany, a do bolognese się nie używa makaronu typu spaghetti, zamiast pozwolić ludziom jeść jak chcą i lubią.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 6 miesięcy temu
      Co za glupi komentarz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Fan makaronu na słodko · 6 miesięcy temu
      Miras się nie zna albo miał smutne dzieciństwo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kontokonte · 6 miesięcy temu
      Uwielbiam jak jakiś polaczek-buraczek jest przekonany o swojej wszech wiedzy kulinarnej, bo przecież poznał kuchnię całego globu oglądając "m jak miłość" i "klan" :-). 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marcin · 4 miesięcy temu
      Italiano się znalazł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gorgon Petronel · 3 lat temu
    Jak makaron z serem to tylko świderki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darka · 4 lat temu
    Na słodko uwielbiają moje dzieci, ten bardzo im smakuje:
    Makaron arrighi tagliatelle
    kostka białego sera
    2 łyżki brązowego cukru
    1/2 torebki cukru waniliowego
    cynamon
    łyżka masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    proste, pyszne, ser wymieszałam z miodem, dziecko nie przestawało wznosić okrzyków zachwytu podczas jedzenia, jedynie zawiedzione brakiem dokładki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MRN · 5 lat temu
    Smaczne że powtórzę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MRN · 5 lat temu
    Dziś uczynię :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 6 lat temu
    Moje ulubione danie z dzieciństwa! Dziś też przyrządzam je swoim dzieciakom. Moim zdaniem ważne jest, by penne było dobrej jakości, np. markę Arrighi polecam do takich dań, makaron gotuje się idealnie al dente.